Oranjekoorts komt nog niet van de grond

De Nederlandse bevolking loopt nog niet echt warm voor het EK voetbal komende zomer in Oostenrijk en Zwitserland. Bovendien heeft slechts veertig procent van de Nederlanders er vertrouwen in dat het Nederlands elftal de 'poule des doods' met Italië, Frankrijk en Roemenië overleeft. Dat blijkt uit het eerste Oranje Index onderzoek van 2008.

De Oranjekoorts meet zeven weken voor het toernooi 114, melden de initiatiefnemers. Daarmee loopt de Oranjegekte achter bij de belangstelling van twee jaar geleden. Even lang voor het WK in Duitsland bedroeg het indexcijfer 132. De koorts voor het EK in Portugal in 2004 werd met honderd punten als basis genomen.

Het vertrouwen in de ploeg van bondscoach Marco van Basten ligt met veertig procent lager dan bij de voorgaande toernooien. Voor aanvang van het WK in Duitsland geloofde 65 procent dat Oranje de poulefase zou overleven. Voor het EK in 2004 lag dit op 54 procent.

De betrokkenheid bij Oranje ligt iets lager dan in 2006, maar is wel hoger dan in 2004. Zeventig procent geeft aan zich zeer of ten minste enigszins betrokken te voelen bij Oranje. Twee jaar geleden lag dit op 75 procent, in 2004 op 59 procent.

Het Oranje Index onderzoek is een initiatief van TBWABrand Experience Company in samenwerking met Trendbox en AD Sportwereld. Vier factoren zijn meegenomen: de opinie en het gedrag van consumenten, de commerciële activiteiten rondom Oranje en het EK, de publicitaire aandacht voor Oranje en het EK en de opinie van een panel van vooraanstaande voetbalkenners en marketingexperts.