Paus spreekt met slachtoffers seksueel misbruik

Paus Benedictus XVI heeft donderdag in de Verenigde Staten met enkele slachtoffers van seksueel misbruik door priesters gesproken. Hij sprak hen bemoedigend toe en zei voor hen, hun families en alle andere slachtoffers van seksueel misbruik door katholieke geestelijken te zullen bidden, zei pauselijk woordvoerder Federico Lombardi.

Benedictus heeft het schandaal rond het seksueel misbruik tijdens zijn bezoek aan de VS herhaaldelijk aan de orde gesteld. Hij noemde het misbruik door priesters een reden voor diepe schaamte en beloofde ervoor te zullen zorgen dat pedofielen geen priester kunnen worden. De Amerikaanse bisschoppen hield hij voor dat het probleem in sommige gevallen zeer slecht is aangepakt.

In de VS zijn duizenden priesters ervan beschuldigd minderjarigen seksueel te hebben misbruikt. Sommige gevallen zijn bijna zestig jaar oud. De kerk heeft inmiddels meer dan 2 miljard dollar (1,26 miljard euro) uitgekeerd aan slachtoffers, het grootste deel van dat bedrag in de afgelopen zes jaar.