Nederlands schip in Canada aangehouden

Een schip van de milieuactiegroep 'Sea Shepherd' is gisterochtend door de Canadese kustwacht aangehouden. Het schip van de actiegroep vaart onder de Nederlandse vlag en lag voor de kust van Canada de zeehondenjacht te observeren.

Het schip, de Farley Mowat, lag voor de golf van Saint Lawrence, ten oosten van de provincie Quebec in, volgens de Canadese kustwacht, Canadese wateren. De organisatie Sea Shepherd ontkent dit. Eerder werd het schip de Farley Mowat door de actiegroep gebruikt om Japanse walvisvaarders te rammen.

Paul Watson, voorzitter van Sea Shepherd, noemt de actie van de Canadezen een "oorlogsdaad" en volgens hem zou "Europa hier niet blij mee zijn". Het schip zou bewijzen  aan het verzamelen zijn over de zeehondenjacht. Met deze informatie zouden Europese initiatieven tegen de zeehondenjacht gesteund kunnen worden. De Canadese kustwacht zegt dat zij in moesten grijpen ter bescherming van de zeehondenjagers. De minister van Visserij van Canada zei: "De veiligheid van de Canadezen heeft voor ons de hoogste prioriteit."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland bevestigd dat het schip en enkele bemanningsleden zijn aangehouden. De Nederlandse ambassade in Canada doet onderzoek naar het incident.

In Canada is het jachtseizoen op zeehonden eind maart van start gegaan. Ongeveer 2500 jagers hebben toestemming gekregen van de regering om 275.000 zeehonden te doden.