Rouvoet: gezinnen moeten meer fokken

Icoon BinnenlandsAndrÚ Rouvoet, leider van de ChristenUnie en minister voor Jeugd en Gezin, vindt dat Nederlanders meer kinderen moeten produceren om zo de kosten van de vergrijzing op te kunnen vangen. Hij wil de discussie openen over het politiek gevoelige onderwerp. In een interview met de krant ‘De Pers’ licht Rouvoet toe: “In Nederland zijn we over het algemeen vrij terughoudend met bevolkingspolitiek en daar kan ik me wel in vinden. Maar volgens de minister dwingen de kosten van de vergrijzing ons land wel tot nadenken. Het is een interessante discussie die we moeten voeren

Zijn pleidooi voor deze discussie stuit op een Haags taboe. De gemiddelde Nederlandse politieke partij wil over het algemeen niets weten van iets wat ook maar enigszins lijkt op ‘bevolkingspolitiek’. De oppositiepartijen en regeringspartijen hebben dan ook zeer terughoudend gereageerd op het plan van Rouvoet. Kamerlid Anja Timmer (PvdA) zegt: “We bemoeien ons als overheid soms al tot achter de voordeur met kinderen. Tot in de bedstee gaat drie stappen te ver.” In Nederland krijgt een vrouw gemiddeld 1,7 kinderen. Rouvoet, zelf vader van vijf kinderen, beweert dat een geboortecijfer van 2,1 ideaal zou zijn: “Dat is het cijfer waar Europees van wordt uitgegaan.” Hiermee zouden de vergrijzingkosten kunnen worden opgevangen.

Timmer lijkt niet overtuigd te worden door deze stelling: “Met de kosten voor de vergrijzing valt het nogal mee. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de stijging van de kosten voor de gezondheidszorg, dan komt slechts een klein deel door de vergrijzing.” Ook SP-Kamerlid Marianne Langkamp is het er niet mee eens: “Dat hele verhaal over de kosten van de vergrijzing vinden wij onzin. En bevolkingspolitiek vinden wij dus zeker niet nodig.” Wel wenst ze Rouvoet veel succes, ondanks dat hij niet op de steun van de SP hoeft te rekenen.

De socialiste vraagt zich wel af waarom de vrouwen in Nederland relatief gezien weinig kinderen krijgen. “Je hoort steeds meer dat vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen. Omdat ze het te druk hebben of het niet kunnen combineren met een baan. We moeten potentiŰle ouders maximaal in staat stellen om, als ze dat zelf willen, kinderen te krijgen.” Ze geeft aan best over het wegnemen van deze belemmeringen te willen praten.

De CDA en PvdA zijn het met haar stelling eens hoewel Coskun ă÷rŘz (CDA) wel waarschuwt: “Maar we moeten het geboortecijfer niet koppelen aan de discussie over de vergrijzing. De keuze voor kinderen moet komen uit liefde en alleen daaruit. Kinderen als een oudedagvoorziening, of iets wat daar op lijkt, dat moeten we absoluut niet willen.

Met dank aan Jojogirl en crv voor de submit.