Tsunami-uitlating Wilders niet strafbaar

Icoon JustitieJustitie doet niets met de aangiften die in 2006 binnenkwamen tegen PVV-leider Geert Wilders over diens uitlatingen dat er in Nederland ''een tsunami van islamisering'' dreigt. Wilders deed die uitspraak in een geruchtmakend interview met de Volkskrant.

Het Openbaar Ministerie ziet er geen brood in om het Kamerlid vanwege deze uitlating voor de rechter te dagen.

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) roeptoeterde in maart 2007 nog van de daken dat de tsunmai-uitlating zeker strafbaar was. Het LBR zei na langdurig onderzoek naar de uitspraken van Wilders, en na rijp beraad, tot de conclusie te zijn gekomen dat er voldoende reden was om de fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid aan te klagen, ''vanwege het zaaien van angst en het aanzetten tot haat.''

Niet alleen het LBR maar ook anderen instanties deden aangifte, zoals verschillende anti-discriminatie bureau's. Justitie laat echter weten dat er niks strafbaars is aan de uitlatingen, en het dus zinloos is om Wilders voor het gerecht te dagen.

'Koran verscheuren'
Wel loopt er nog een onderzoek naar Wilders uitlatingen uit 2007 over het deels verscheuren van de Koran en andere meningen die het Kamerlid over het heilige boek van de moslims ventileerde. De hoogste baas van het openbaar ministerie, het college van procureurs-generaal, buigt zich nog over de vraag of ze die uitspraken wel strafbaar acht en Wilders gaat vervolgen voor bijvoorbeeld haatzaaien.

Naar aanleiding van de uitlatingen uit 2007 is er een regen aan aanklachten van allerlei organisaties en personen binnengekomen, zoals van het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI). Die deden aangifte omdat Wilders zich discriminerend zou hebben uitgelaten in een vraaggesprek met dagblad De Pers (het 'verscheur de helft van de Koran interview'). En omdat het interview ook op internet stond, deed het MDI aangifte.

Vanwege het maatschappelijk belang zijn alle aangiften gebundeld en beoordeeld door een speciale afdeling van het OM, het Landelijk Expertise Centrum Discriminatie (LECD).

Een deel van de aangevers vindt dat het allemaal te lang duurt en stapt nu naar het gerechtshof om justitie te dwingen een besluit te nemen over het al dan niet vervolgen van Wilders.



Wilders kan nog rustig achterover leunen