Aboutaleb: Jeugd moet leren of werken

Icoon PolitiekStaatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb heeft zich gisteren in het tv-programma Buitenhof niet alleen uitgelaten over Wilders en moslims, maar ook over werkloze jongeren die niet naar school gaan. Volgens de PvdA-bewindsman verdient een jongere van 21 jaar die naar de sociale dienst gaat voor een bijstandsuitkering ''een schop onder zijn of haar achterste''.

Met deze harde woorden maakte de staatssecretaris duidelijk wat de kern is van de leer- en werkplicht voor jongeren. Als het moet, kan een jongere zelfs gedwongen worden om te werken voor een salaris onder bijstandsniveau. Het loon wordt dan wel aangevuld tot dat minimum, zei Aboutaleb.

De leer- en werkplicht voor alle jongeren tot 27 jaar, waartoe het kabinet al eerder heeft besloten, moet er voor zorgen dat niemand nog zonder diploma van school komt. Om een ander goed te regelen gaat de PvdA'er er op toezien dat re-integratiebureaus beter gaan functioneren. ''Er zijn er die het goed doen, maar er zijn er ook die er een potje van maken. Daarom wil ik dat de gemeenten gaan controleren of deze bureaus hun klanten wel goed begeleiden'', aldus Aboutaleb. De overheid steekt jaarlijks circa 2 miljard euro in re-integratie.

De leer/werkplicht geldt momenteel tot 23 jaar. In de verkiezingsprogramma's van 2006 van CDA en PvdA (en ook van de VVD) stond echter al dat de leeftijdgrens moest worden opgetrokken naar 27 jaar. CDA (en VVD) wilden jongeren die zich hieraan onttrekken, het recht op bijstand ontzeggen. De PvdA dacht bijvoorbeeld aan het opleggen van een sociale dienstplicht.