Bos: crisis VS en beurzen raakt ook ons

Icoon Beurs De financiële crisis in de Verenigde Staten en vandaag op de effectenbeurzen gaat ''natuurlijk ook Nederland raken''. Dat zei minister van Financiën Wouter Bos vanmiddag in Brussel voorafgaand aan overleg met zijn collega's van de eurolanden.

Maar volgens Bos is Nederland voorbereid op de gevolgen en staat de Nederlandse economie er goed voor. ''We hebben de laagste werkloosheid van Europa, de laagste inflatie en een recordexport. We kunnen wel een stootje hebben'', aldus Bos.

Volgens hem is er geen sprake van ''zwaar weer, maar wel van onzekerheid''. Bos verwacht dat de onrust op de internationale financiële markt nog wel een tijdje blijft. Maar duidelijk is dat de Nederlandse economie sterk is. ''We moeten elkaar niet de put in praten.''

Fors onderuit
De Europese effectenbeurzen leden vandaag forse verliezen. De toonaangevende beursgraadmeters verkeerden in zwaar weer door de zich opeenstapelende problemen op de kredietmarkt en angst voor een recessie in de Verenigde Staten.

De AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam verloor 28 punten (6,1 procent) en kwam uit op 422,45 punten. Het was de grootste daling sinds de aanslagen in New York op 11 september 2001. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt gingen tussen de 5,5 en 7,2 procent onderuit.

''Zo bar en boos als vandaag is het lange tijd niet geweest'', zei een handelaar in Amsterdam. Geen enkel fonds in de AEX-index eindigde in de plus.