Ophef in Oostenrijk na felle kritiek op islam

Icoon BuitenlandsUitlatingen van een Oostenrijkse politica over de islam hebben in het Alpenland tot grote ophef geleid. Susanne Winter, FPÖ-raadslid in Graz, ging daar dit weekend op de 'Ayaan Hirsi Ali-toer' door te stellen dat de islamitische profeet Mohammed naar huidige maatstaven een kinderverkrachter is. En dat de profeet de Koran geschreven heeft tijdens epileptische aanvallen.

Gisteren deed ze er in de krant Österreich nog een schepje bovenop. ''Onder moslimmannen is misbruik van kinderen aan de orde van de dag'', aldus Winter. Ook heeft ze schijnbaar geluisterd naar 'onze' Geert Wilders, want ze zei dat haar stad bedreigd wordt door ''een tsunami'' van islamitische immigratie. Er zijn overigens weinig steden in Oostenrijk waar minder moslims wonen dan in Graz, maar dat terzijde.

De blonde politica deed haar uitspraken in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen die aanstaande zondag plaatsvinden.

Van links tot rechts keuren politieke partijen in Oostenrijk Winters uitspraken af. Het Openbaar Ministerie onderzoekt of de politica strafrechtelijk vervolgd kan worden voor rassenhaat. Oostenrijk wil namelijk heel erg duidelijk maken dat Susanne Winter niet namens de bevolking dan wel regering spreekt. De grootste moslimsorganisatie van Oostenrijk heeft opgeroepen tot kalmte.Suzanne Winter