Grote stijging Nederlandse kerstuitgaven

Icoon EconomieHet gaat blijkbaar nog steeds goed met de Nederlandse economie. Wij geven dit jaar 15 procent meer uit aan kerstinkopen dan vorig jaar. Dat heeft de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) gisteren voorspeld op basis van voorlopige weekendcijfers van de leden. "Als de trend zich maandag zo voortzet, is de kerstomzet dit jaar 700 miljoen euro", vermoedt directeur Henk Kok. "Dat zou een recordbedrag zijn." Op zaterdag werd er al een record gebroken. Op die dag pinden de Nederlanders maarliefst negen miljoen keer, dat komt neer op bijna 400 pintransacties per seconde.

Volgens de RND komt de enorme stijging door het lange weekeinde voor de Kerst en ook door het uitstekende koopweer. "Als het gestormd en pijpenstelen geregend had, hadden we deze resultaten niet gehaald", erkent Kok. "De consument heeft alle tijd en ruimte gekregen om boodschappen en inkopen te doen."

De consument geeft dit jaar vooral zijn geld uit aan duurdere artikelen. "Het aantal artikelen is voor zover wij kunnen overzien niet gestegen", laat de voorzitter weten. "Maar de kwaliteit wel. De smokings zijn mooier, de wijn is beter en de parfum is chiquer dit jaar."