Voetbal: Uitslag AZ - Everton

Icoon UEFA CupHet Europese avontuur van AZ is voorbij. De Alkmaarse formatie verloor in eigen huis van Everton (2-3). 1. FC Nürnberg won in Griekenland van Larissa, waardoor de Alkmaarders als vierde in de poule zijn geeindigd.

Trainer Louis van Gaal liet Moussa Dembélé in de basis starten. De afgelopen dagen was er nog onzekerheid rondom de speler, aangezien hij last had van lies- en buikklachten,. Verder mocht Ruud Vormer op het middenveld beginnen. De jongeling kreeg de voorkeur boven Kemy Agustien, die op de bank begon. Bij Everton begon Steven Pienaar, voormalig speler van Ajax, in de basis.

AZ keek binnen twee minuten al tegen een achterstand aan. Andy Johnson wist zich eenvoudig vrij te spelen en prikte de bal achter Boy Waterman. Na deze vroeg treffer wist de Alkmaarse formatie niet in het ritme te komen. Toch zorgde Graziano Pellè ruim tien minuten later voor de gelijkmaker. De thuisploeg leed in het vervolg van de eerste helft veelvuldig balverlies en lag er een groot gat tussen de verdediging en de aanval. Het leek dan ook een kwestie van tijd voordat Everton wederom op voorsprong zou komen, wat op slag van rust ook gebeurde. Phil Jagielka bezorgde zijn ploeg het tweede doelpunt van de avond. Dit was ook meteen de ruststand.

In de tweede helft kwam AZ terug in de wedstrijd. Kew Jaliens wist de bal achter doelman Wessels te koppen, waardoor mannen van Van Gaal en Everton weer op gelijke hoogte stonden. Deze treffer was ook het signaal voor een slotoffensief van de Alkmaarders, maar dit zorgde nauwelijks voor vuurwerk voor het doel van de Engelse formatie. Het directe gevolg was wel dat de bezoekers meer ruimte kregen. Dit zou uiteindelijk ook het einde van het Europese avontuur van AZ betekenen. In de 80e minuut wist James Vaughan van de onstane ruimte te profiteren en schreef het derde doelpunt op zijn naam.