Bewaking voor directeur MuseumgoudA

Icoon KunstDe directeur van MuseumgoudA die heeft laten weten de omstreden foto's van kunstenares Sooreh Hera tentoon te willen stellen, wordt beveiligd. Dat schrijft het AD vandaag. Over de aard en omvang van de bewaking wil directeur Ranti Tjan niets kwijt. ''Ik kan me nog vrij bewegen en ook de geest is vrij'', aldus Tjan.

De jonge Nederlands-Iraanse kunstenares liet eerder deze week in NRC Handelsblad weten dat ze is ondergedoken na dreigementen over haar foto's, waarop homoseksuelen maskers dragen van Mohammed en Ali. Ze heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie Scheveningen – op hun uitnodiging, zegt zij. ''Ze maakten zich zorgen om mij.'' De politie Haaglanden wil hier niets over kwijt.

Hera deed ook een oproep aan PvdA-minister Ronald Plasterk (Cultuur) om zorg te dragen dat ze ''in vrijheid'' op 15 december bij de opening van 7Up in het Haags gemeentemuseum kan zijn. Haar omstreden foto's zullen daar niet vertoond worden. Ze riep Plasterk op dat toch mogelijk te maken. Ze heeft er weinig vertrouwen in dat MuseumgoudA haar werk als beloofd in zijn geheel zal exposeren. ''Daar is nu ook veel ophef over. Ik geloof het pas als het er hangt.''

Geschrokken
Plasterk reageerde gisteren geschrokken op het nieuws dat de kunstenares heeft moeten onderduiken vanwege bedreigingen. Hij zegt echter als minister van Cultuur niet aan museumdirecteuren te kunnen opleggen wat ze tentoon moeten stellen. Wel stelt hij dat kunstenaars moeten kunnen maken wat ze willen, ''ook wanneer anderen dat als hinderlijk of beledigend ervaren''. Als iemand vindt dat een kunstwerk strafbaar is, moeten ze naar de rechter stappen, aldus Plasterk.

Intussen proberen in Gouda drie moskeeŽn en de Turkse vereniging Anadolu om de omstreden foto's van Hera te weren. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed zo benadrukken ze, maar ze vragen zich af of de foto's de fatsoensnormen niet overschrijven. Eerder probeerde de Goudse Raad van Kerken de musuemdirecteur al over te halen de expositie niet door te laten gaan. Maar dat was tevergeefs.

Eind vorige week mengde ook vice-premier Wouter Bos zich in het debat. Hij zei te hopen dat MuseumgoudA ze wel durft te tonen.


Met dank aan Lekiamh voor de submit.