Kabinet zet 8 jaar cel op terreurtraining

Icoon TerrorismeMensen die deelnemen aan terroristische trainingen, moeten maximaal acht jaar gevangenisstraf kunnen krijgen. Dat geldt ook voor instructeurs. Dat heeft het kabinet besloten, zo maakte minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) vanmiddag na afloop van de wekelijkse ministerraad bekend.

Volgens hem is dit ''een van de manieren om te voorkomen dat het kwaad van terroristische activiteiten onder ons komt''. Het volgen en geven van een terreuropleiding is zowel in het binnen- als buitenland strafbaar. Justitie kan bij de vervolging gebruik maken van informatie van inlichtingendiensten om aan te tonen dat iemand heeft deelgenomen aan een trainingskamp.

In het oorspronkelijke wetsvoorstel om de strafbaarheid van deelname aan terroristische trainingkampen te regelen, ging het kabinet eerder dit jaar nog uit van maximaal tien jaar celstraf.

Radicale predikers
Het kabinet kondigde gisteren al een plan aan om radicale predikers sneller uit hun functie te kunnen zetten. Een rechter kan zo'n beroepsverbod als bijkomende straf opleggen als een prediker wordt veroordeeld voor een strafbaar feit. Dat kan nu echter alleen als betrokkene een opruiend geschrift verspreidt of discriminerende of haatzaaiende uitspraken doet.

Het kabinet wil die gronden uitbreiden met opruiing, de belediging van een groep mensen wegens ras, godsdienst of seksuele geaardheid en het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld.