Ter Horst verwacht geen Parijse toestanden

PvdA-Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken heeft niet de indruk dat de onrust in het Amsterdamse stadsdeel Slotervaart tot Parijse toestanden zal leiden. ''De schaal staat niet in verhouding tot wat er in Parijs is gebeurd'', zei ze vanmiddag.

Ze had 's ochtends een bezoek gebracht aan het politiebureau in Slotervaart. Een agente schoot daar zondag de 22-jarige Bilal B. dood, nadat zij en een collega door hem waren gestoken met een mes. Sindsdien zijn er ongeregeldheden in de wijk.

De Amsterdamse hoofdcommissaris Bernard Welten zei gisteravond op televisie dat hij er elke dag rekening mee houdt dat in Slotervaart Parijse toestanden zouden kunnen uitbreken. Daarmee verwees hij naar de aanhoudende rellen van allochtone jongeren in Franse voorsteden in de herfst van 2005.

Overigens heeft de politie afgelopen nacht in Slotervaart acht jongeren aangehouden. Drie van hen werden in een auto betrapt met jerrycans vol benzine. Agenten haalden de andere vijf van de straat omdat ze het vermoeden hadden dat de jongeren de openbare orde wilde verstoren. Dankzij een nieuwe regel is dat voldoende om ze op te pakken. Deze maatregel volgt op de voorgenomen hardere aanpak van de relschoppers.