Vogelaar niet voor 'multiculti-aanpak'

Minister Ella Vogelaar (Integratie) neemt afstand van het ideaal van de multiculturele samenleving, waarin verschillende etnische groepen veel ruimte krijgen voor hun eigen gewoontes en gebruiken. Zij houdt ''geen pleidooi voor de multiculti-aanpak van de zeventiger jaren''.

Dat heeft de PvdA-bewindsvrouw vandaag gezegd in het lijfblad van de Bond KBO en Bond KBVO, twee organisaties voor katholiek onderwijs. Volgens Vogelaar moeten we ''hele duidelijke grenzen trekken, zoals op het moment dat bepaalde handelingen zich niet verdragen met onze grondwet''. Als voorbeeld geeft ze eerwraak.

Vogelaar kreeg deze zomer kritiek met haar uitspraak dat ze zich kan voorstellen dat Nederland over enkele eeuwen een joods-christelijke-islamitische traditie kent als de islamitische cultuur zich diepgaand in de Nederlandse samenleving heeft genesteld.

De bewindsvrouw is positief gestemd over de integratie. ''Ik ben wel van mening dat de meeste mensen dezelfde instelling hebben, namelijk dat ze een beetje aangenaam willen leven, werken en een goede toekomst voor hun kinderen willen. Dat zijn zaken die ons met elkaar verbinden, ongeacht onze achtergrond.''

Ze wil de ''de wij-zijcultuur'' van de afgelopen jaren ombuigen naar een meer verbindende cultuur. Vogelaar wijst op het belang van onderwijs voor de integratie. ''Behalve als ontmoetingsplek heeft het onderwijs ook een belangrijke rol als het gaat om het ontwikkelen van kansen voor iedereen, in de emancipatie van mensen.''