Miljoenen voor drie Nederlandse wetenschappers

Icoon WetenschapDrie Nederlandse wetenschappers ontvangen ieder een bedrag tot 1,2 miljoen euro van de Europese wetenschapsorganisatie ESF. Jeroen Cornelissen (Radboud Universiteit Nijmegen), Oscar Gelderblom (Universiteit Utrecht) en Nynke Dekker (Technische Universiteit Delft) maken deel uit van een groep van twintig wetenschappers, die geacht worden zich de komende vijf jaar uitsluitend op onderzoek te richten.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) maakte dat woensdag bekend. De onderzoekers krijgen een European Young Investigators Award. Ze worden als potentiële wereldleiders in hun vakgebied beschouwd.

In vier jaar tijd gingen vijftien van de 95 premies naar Nederlandse wetenschappers. Nederland is daarmee na Frankrijk (achttien) de grootste ontvanger van deze Europese subsidies en staat op gelijke hoogte met Duitsland.

Cornelissen (34) is deskundige op het gebied van organische chemie, Gelderblom (36) is historicus en Dekker (36) houdt zich bezig met DNA-manipulatie bij het gereputeerde Kavli Institute for Nanoscience. Met het geld stichten de toppers een onderzoeksgroep.

Zeventien nationale wetenschapsorganisaties van vijftien Europese landen legden voor de onderzoeksprijzen geld bij elkaar. Uit Nederland deed NWO mee. Bij de European Science Foundation kwamen 474 aanvragen binnen.