Boete voor belediging van de koningin

Icoon KoningshuisDe politierechter in Amsterdam heeft de 47-jarige Regilio A. veroordeeld wegens majesteitsschennis. Dat gebeurt zelden in Nederland. De man moet een boete betalen van 400 euro omdat hij de koningin en een politieagent ernstig heeft beledigd. De man moet ook nog een celstraf van zeven dagen uitzitten die hem eerder voorwaardelijk werd opgelegd.

De man kreeg begin vorige maand in Amsterdam ruzie met enkele agenten. Hij bracht de Hitler-groet, maakte een agent uit voor kankerlijer en riep "Ik haat jullie koningin. De koningin van Nederland is een hoer."

Volgens zijn advocaat was de uit Suriname afkomstige A. verward en onder invloed van drank en drugs. Hij had de koningin niet in persoon beledigd, maar als vertegenwoordiger van het Nederlandse volk. "Door zijn wraak- en haatgevoelens tegenover blanken stond hij onder zodanige druk, dat hij geen weerstand kon bieden die woorden te uiten."

De rechter meende dat gezagsdragers wel tegen een stootje moeten kunnen. "Ook de koningin." Maar door de seksuele toespelingen was van een maatschappijkritische uiting geen sprake, aldus de rechtbank.

De hoogste straf voor majesteitsschennis is vijf jaar cel.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.