Prins Tomohito: ik ben alcoholist

Icoon OpmerkelijkPrins Tomohito, neef van keizer Akihito van Japan, heeft het keizerlijk hof in diepe verlegenheid gebracht door openlijk voor zijn alcoholverslaving uit te komen. Het hof heeft neiging elk smetje, wat de keizerlijke familie kan schaden, te verdoezelen.

De prins, die vijfde in de lijn van troonopvolging is, maakte zijn verslaving vorige maand bekend, ondanks tegenstand van zijn artsen: “omdat ik niets te verbergen heb” aldus de prins. Volgens Tomohito heeft zijn openheid zijn medepatiënten moreel gesteund: “Ze zijn buiten zichzelf van vreugde dat zij een vriend hebben in de keizerlijke familie

Tijdens een speech voor een welzijnsorganisatie had de prins de lachers op zijn hand door zich met de woorden: “Ik ben prins Tomohito, de alcoholist” voor te stellen. De 61-jarige Tomohito is al tientallen jaren verslaafd: “Ik dronk als student al te veel. U moet niet denken dat ik zo maar ineens een probleem had.” De prins is sinds hij zijn verslaving bekend heeft gemaakt onder behandeling. 800.000 van de 127 miljoen Japanners zijn volgens officiële schattingen verslaafd aan drank.

Prins Tomohito
Prins Tomohito, de alcoholprins