'Zedenmonster' Johan S. ontkent alles

Gisteren stond hij dan eindelijk voor het eerst voor de rechter. De 25-jarige zedenverdachte Johan Frederik S. die november vorig jaar door de Braziliaanse autoriteiten aan Nederland werd uitgeleverd.

S. werd in Nederland 'wereldberoemd' nadat Justitie een opsporingsbericht verspreidde waarin ze de verdachte met naam en toenaam noemde en zijn gezicht toonde. Later, toen het vermoeden bestond dat de Sassenheimer naar het buitenland was gevlucht, volgde een internationaal arrestatiebevel.

S. wordt door het Openbaar Ministerie in Den Haag beschuldigd van een reeks brute verkrachtingen. Dertien aangiften van slachtoffers heeft het OM maar liefst in het dossier gestopt. Hij zou de vrouwen, die hij versierde in cafť's, hebben bedwelmd om hen daarna in alle mogelijke openingen te verkrachten. De meeste van de vrouwen kende hij uit het uitgaanscircuit rond het Leidseplein in Amsterdam.

S. ontkende gisteren alles. Er was niets van waar. Hij noemde zichzelf slachtoffer van een reeks gewetenloze vrouwen die hem vals beschuldigen van brute verkrachtingen. Hij had alleen met wederzijdse toestemming wat 'gevoosd en geknuffeld' met de vrouwen. Van geslachtsverkeer was geen sprake geweest, zo beweert S.

Het dossier spreekt overigens niet erg in S. zijn voordeel. Zo is zijn sperma in de vagina of rond de anus van een aantal slachtoffers aangetroffen. Daarnaast vond de politie in zijn auto slaappillen en injectienaalden, op zijn slaapkamer een vervalst recept voor slaappillen en is vanaf zijn computer op internet gezocht naar informatie over bedwelmende middelen. Bovendien komen belastende verklaringen van alle vrouwen op heel veel details overeen.

Vandaag gaat de rechtszaak tegen S., die psychiatrisch onderzoek door het Pieter Baan Centrum weigert, verder.