'Man heeft het recht zijn vrouw te slaan'

Icoon JustitieEen werkstraf van veertig uur, zo oordeelde de politierechter gistermiddag tegen de uit JoegoslaviŽ afkomstige R.A., die nu in Dordrecht woont. A. stond terecht voor het slaan, schoppen en van de trap gooien van zijn vrouw en dochter. Voor de rechtbank spitste de discussie vooral toe op de vraag of hij, als man, wel of niet het recht had om de boel thuis strak te houden door geweld te gebruiken. Het gebruik van geweld gaf hij zonder blikken of blozen toe.

A. legde tijdens de rechtszaak uit waarom hij zijn dochter had geslagen: "Ik had redenen om mijn dochter te slaan. Zij moest om tien uur thuis zijn en kwam pas rond half ťťn binnen. Het is gevaarlijk voor een vrouw alleen op straat", aldus de vader.

Tijdens het politieverhoor had A. ook toegegeven: "Ja, ik sla mijn vrouw wel eens. Het is mijn vrouw, meneer. Ik sla haar met een vlakke hand in het gezicht". Tijdens de rechtszaak wilde hij niet meer antwoorden op de veelvuldig gestelde vraag of hij ook zijn vrouw had geslagen. Wel wilde hij iets anders kwijt. Via zijn tolk liet hij weten: "Iedere man heeft het recht zijn eigen vrouw wel eens een klap te geven. Dat is zijn recht."

Dit vormde tezamen met de verklaringen van de rest van het gezin genoeg aanleiding voor de politierechter om een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar op te leggen.

De politierechter zei tot slot: "In dit land heb je niet het recht anderen te mishandelen. Ik geloof ook niet dat het in JoegoslaviŽ wel zo is. Als je van elkaar houdt, sla je elkaar niet. Dan zoek je veiligheid bij elkaar. Mijn complimenten aan uw vrouw en dochter dat ze aangifte hebben gedaan. Dit moeten ze niet pikken. Ook niet in de toekomst." A. reageerde stoÔcijns, door zijn schouders op te tillen.

Met dank aan Mowiek voor de submit.