Johan Cruijff haalt uit naar Foppe de Haan

Johan Cruijff en Foppe de HaanDe kritiek van de bondscoach van Jong Oranje, Foppe de Haan, omtrent het 4-3-3-systeem is in slechte aarde gevallen bij Johan Cruijff. Cruijff laat vandaag in zijn column in De Telegraaf weten het totaal niet eens te zijn met De Haan.

De Haan is van mening dat het gebruik van drie aanvallers niet meer bij deze tijd past. Hij speelt daarom tijdens het EK in eigen land met een 4-4-2-formatie. "Het is een uitstekend systeem voor minder goede voetballers, omdat er vooral gelopen en getrokken moet worden", aldus Cruijff. "Maar zodra de tegenstander druk zet ontstaan er problemen. Dan lukt er geen combinatie meer. Simpelweg, omdat de afstanden niet meer kloppen."

"Ik kijk er heel graag naar. Alleen is het niet verfijnd en tactisch hoogstaand. Daarom had hij voorzichtiger met zijn opmerking moeten zijn. Dit soort uitspraken kunnen enorm schadelijk voor het Nederlands voetbal zijn. Omdat iets in twijfel wordt getrokken dat je levensader is. Onze manier van voetballen, waarin we proberen onderscheidend ten opzichte van de anderen te zijn."

Cruijff is van mening dat het 4-3-3-systeem bij Nederland hoort. "Speel je het 4-3-3 goed, dan ben je in staat om elke vijf ŗ zes meter een extra linie te creŽren. Maar daar is wel knowhow voor nodig. Helaas is dat voor veel coaches te hoog gegrepen, dus vallen ze dan meestal terug op het 4-4-2 systeem."

"Okee, Peking is gehaald en iedereen is blij, maar op de lange termijn heb ik zo m'n twijfels over de nu ingeslagen weg", besluit de voormalig trainer van Ajax en FC Barcelona.

Meer sportnieuws vind je op FOK!sport!