Haselhoef verhuist na pesterijen naar Duitsland

Icoon Binnenlands De voormalige islamitische verzorger Abdullah Haselhoef verhuist deze maand met zijn gezin naar Duitsland. Als reden noemt hij de treiterijen in zijn woonplaats Krabbendijke. Hij bevestigde†vandaag een bericht hierover in De Telegraaf.

Haselhoef heeft zijn werk voor de Nederlandse Moslimraad en de Contactgroep Islam opgeschort. Maar in september wil hij doordeweeks weer in Nederland aan de slag. Het gezin vertrekt naar Duitsland omdat Haselhoefs vrouw Duitse is.

Haselhoef werd landelijk bekend na de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten. Hij sprak tijdens een herdenkingsdienst, waarbij onder anderen het Nederlandse kabinet, prins Willem-Alexander en prinses MŠxima aanwezig waren. Hij was geregeld op de Nederlandse televisie te zien als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland.

In het Zeeuwse Krabbendijke, waar hij twaalf jaar woont, heeft hij sinds 2001 te maken met vernielingen, brandstichting en mishandeling van dieren. Er zijn al 25 incidenten geweest, zegt hij, variŽrend van het ingooien van ruiten tot het breken van poten van kippen.

''Ik weet niet waarom het gebeurt. Misschien vinden ze dat ik een rotkop heb of wijzen ze me af om wie ik ben. Maar het is ook niet meer van belang. We vertrekken.''

Haselhoef raakte in opspraak toen bleek dat hij nooit een imamopleiding had gevolgd, hoewel koranlessen die hij had gevolgd wel als zodanig op zijn cv stonden omschreven. Ook zijn uitspraak dat hij achter de richtlijn in de Koran staat die zegt dat homoseksuelen die in het openbaar de liefde bedrijven onder bepaalde voorwaarden de doodstraf moeten krijgen, bracht hem in de problemen. Hij verontschuldigde zich hier later voor.


Abdullah Haselhoef