VS en Rusland maken mogelijk samen raketschild

Icoon Buitenlands De Verenigde Staten en Rusland gaan mogelijk samen een raketschild bedienen om Europa te beschermen tegen raketaanvallen van 'schurkenstaten' als Iran en Noord-Korea. Dat blijkt uit een ontmoeting van de G8 in Duitsland.

De Russische president Vladimir Poetin stelde voor om een radar- en raketsysteem in Azerbaijan te gebruiken. De Amerikaanse president George Bush was van plan om een verdedigingssysteem bouwen in Polen en Tsjechië. Bush noemt het idee van Poetin een "interessant voorstel" en laat zijn experts de mogelijkheid onderzoeken. Voordeel van het systeem in Azerbaijan is dat de raketbasis aldaar heel Europa zou beschermen en niet alleen noord-Europa. Ook zouden de brokstukken van gebruikte raketten dan in de Indische Oceaan terecht komen en niet op land.

De betrekkingen tussen de VS en Rusland lijken hiermee weer hersteld te zijn. De afgelopen weken kwam de retoriek van de Koude Oorlog steeds meer naar voren. Zo dreigde Poetin opnieuw raketten te richten op Europa. Eerder stelde hij dat de VS alleen genoegen zou nemen met heerschappij over de hele wereld. Bush reageerde met kritiek op de democratie van Rusland.

Met dank aan LSDsmurf voor de submit.