Amerikaanse arts schuldig aan hulp al-Qaeda

Icoon BuitenlandsEen in de Amerikaanse staat Florida woonachtige arts is schuldig bevonden aan het steunen van de terreurbeweging al-Qaeda. Hij zou trouw gezworen hebben aan de groepering en gepoogd hebben gewonde strijders medisch te behandelen, aldus de jury.

De geneesheer hangt een maximumstraf boven het hoofd van dertig jaar. De 52-jarige Rafiq Shabir werd schuldig bevonden aan samenzwering met het doel al-Qaeda materiële steun te verlenen. De advocaat van de gedaagde reageerde zeer teleurgesteld op het vonnis. "Het is een nieuw voorbeeld van hoe de constitutionele rechten worden aangetast in de nasleep van 9/11", aldus Ed Wilford. De strafmaat wordt op 12 september vastgesteld.

De zaak Shabir staat niet in verband met een mogelijke aanslag maar is slechts gericht op het afleggen van een eed door de arts. Hij zou samen met een vriend trouw hebben gezworen aan de militante islamitische groep en sjeikh Osama. Een undercover agent van de FBI zou hem de eed hebben ontfutseld, zegt zijn advocaat. Het aanbod van medische hulp zou gebaseerd zijn op zijn eed als medicus om alle mensen te helpen.