EORG-woordvoerder eiste aanslag PCM op

BinnenlandsPieter Vleeming, de woordvoerder van de gedetineerdenbond EORG (Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden) heeft eind vorig jaar vijf weken vastgezeten wegens het versturen van een e-mail uit naam van terreurorganisatie RaRa. Hij eiste in die mail de verantwoordelijkheid op voor de aanslag in november 2006 met een granaatwerper op het gebouw waar uitgeverij PCM in Amsterdam zijn kranten drukt.

De 44-jarige Vleeming ontkent echter betrokken te zijn geweest bij de aanslag. Hij had alleen de mail verzonden om aandacht te trekken. RaRa (Revolutionaire Anti-Racistische Actie) pleegde in de jaren 80 en begin jaren '90 een aantal geruchtmakende aanslagen op onder meer vestigingen van de Makro en het woonhuis van toenmalig PvdA-staatssecretaris van Justitie Aad Kosto. Het is nooit duidelijk geworden wie er precies achter de groep schuil ging.

Vleeming kwam met zijn EORG de laatste drie jaar geregeld in de media. Zo wierp hij zich op als belangenbehartiger van bekende gedetineerden als Samir A. en Mohammed B. Hij noemde bijvoorbeeld het gevangenisregime waaronder B. zijn straf moet uitzitten 'onwettig' en hekelde in de pers de speciale terroristenafdeling in Vught. Middels persberichten wist EORG veelvuldig de media te halen. Ook op FOK!, maar nadat bleek dat de EORG feitelijk een éénmansclubje was van Vleeming, besteedden wij minder aandacht aan die persberichten.

Vleeming wilde vandaag in De Volkskrant niet ingaan op de aantijgingen, omdat ''het OM c.q. de rechtbank een interview niet in dank zal afnemen'' Eerder had hij al wel telefonisch tegen de krant bevestigd dat hij enige tijd heeft vastgezeten. Hij vertelde toen ook dat de officier van justitie zich verzette tegen zijn vrijlating, omdat hij ''zoveel contacten heeft, onder andere met de Hofstadgroep''.

Het is nog onbekend wanneer Vleeming voor de rechter moet verschijnen. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem van 'bedreiging met een terroristisch misdrijf en bedreiging met een misdrijf tegen het leven gericht'. In de door Vleeming verstuurde mail stond namelijk dat de aanslag was gepleegd omdat er te veel onjuiste berichten over terrorisme in de media verschenen.



Pieter Vleeming namens EORG op tv