'Tien definitief naar RTL'

Icoon MediaDe televisiezender Tien wordt onderdeel van de RTL-familie. Beide partijen hebben overeenstemming bereikt en staan op het punt een contract te ondertekenen. Dat meldt het AD vandaag, op basis van "verscheidene goed ingevoerde omroepbronnen".

Het dagblad meldt dat enkele succesvolle Tien-programma's, zoals Gooische Vrouwen en Deal or No Deal, alsmede het eredivisievoetbal mee verhuizen naar RTL. De naam 'Tien' zal waarschijnlijk worden veranderd in RTL8, maar ook RTL6 en RTL10 behoren nog tot de opties.

Icoon MediaVoor Wilfred Genee zijn de druiven heel zuur. De presentator van De Wedstrijden mag van de RTL-directie niet met het voetbal mee verhuizen naar RTL 4. Zij hebben Genee nog niet vergeven dat hij in 2005 naar Talpa overstapte, terwijl hij kort daarvoor een contract met RTL had getekend. Het lot van de andere sterren is nog onduidelijk.

SBS, dat ook kandidaat was om de noodlijdende zender van John de Mol over te nemen, is definitief afgehaakt. SBS dacht met de programma’s van Tien marktleider in Nederland te worden en daarmee RTL van de troon te stoten.

Tijdens de onderhandelingen heeft De Mol bedongen dat RTL jaarlijks gegarandeerd een bepaald aantal door hem geproduceerde programma’s afneemt. Ook brengt de mediatycoon marktleider Radio 538 in bij RTL. In ruil daarvoor verwerft hij een belang in RTL Nederland. Het zou gaan om 25 tot 30 procent.

Ontkenning
Overigens ontkende vanochtend Talpa, eigenaar van de televisiezender Tien, een akkoord te hebben bereikt met RTL. Talpa-woordvoerder Thomas Notermans zei dat vanochtend tegen Betten Beursmedia in reactie op het artikel in het AD.

"We praten met verscheidene partijen en met niemand is een akkoord bereikt", aldus Notermans die aangaf dat Talpa niet alleen met RTL praat, maar ook met SBS en andere partijen. Hij wilde niet aangeven in welk stadium de gesprekken zich bevinden maar liet wel weten niet te verwachten in de komende dagen een akkoord te kunnen melden.

Met dank aan CSI_MIAMI en HuubTuub voor de submit.