33 doden dubbele schietpartijen op universiteit


Bij twee schietpartijen op de Technische Universiteit van Virginia in Blacksburg zijn maandag zeker 33 personen om het leven gekomen. 15 anderen raakten gewond. De enige verdachte heeft naar alle waarschijnlijkheid zelfmoord gepleegd.

Amie Steele, redacteur van de schoolkrant van de universiteit, vertelde dat een van haar redacteuren 'massale chaos' rapporteerde. "Er renden studenten in het rond, volkomen in paniek, en de politieagenten probeerden iedereen te kalmeren en alles onder controle te krijgen."

Matt Waldron, student op de school, hoorde de schoten niet omdat hij naar muziek zat te luisteren. Wel hoorde hij de politiesirenes en zag hij agenten met getrokken vuurwapens achter bomen staan. De agenten vertelden hem en enkele anderen om zo snel als ze konden over het veld voor het gebouw te rennen. Matt vertelt ook dat enkele studenten in paniek uit het raam sprongen, waarbij een studente haar enkel brak.

Na de schietpartij werden de lessen in drie gebouwen gestaakt. De hal werd ontruimd nadat de politie een bommelding had ontvangen. Mensen die nog in het gebouw waren werd verteld in een lokaal te gaan zitten, de deuren op slot te doen en uit de buurt van ramen te blijven.

De school zal morgen om acht uur weer open gaan voor slachtofferhulp. Er zal geen les worden gegeven. President Bush heeft in een verklaring aangegeven dat hij geschokt is en heeft zijn steun betuigd aan de nabestaanden. Ook vertelde hij dat Amerikanen het recht hebben op een vuurwapen, mits alle wetten daarbij worden nageleefd.

Een student maakte opnamen buiten een gebouw tijdens een schotenwisseling en zond deze naar CNN, die video vind je hier.
Plattegrond van de campus
Een plattegrond van de campus (klik voor vergroting).

Dit bericht is een aantal keer geactualiseerd.