Scheurtjes kabinet over Afghanistan

Icoon Politiek Er is een groot meningsverschil ontstaan binnen de coalitie over de verlenging van de missie in Afghanistan. CDA wil de missie verlengen, maar PvdA en ChristenUnie willen in de zomer van 2008 het land uit. De beslissing moet deze zomer gemaakt zijn. Er wordt moeizaam "geheim" overleg gevoerd om een kabinetscrisis te vermijden. Het kabinet-Balkenende II was gevallen op dit thema.

CDA wil koste wat het kost doorgaan met de missie in Uruzgan. Nederland zou een "modderfiguur slaan" en een watje worden binnen de NAVO als het zou besluiten te vertrekken. "Er zijn 37 NAVO-lidstaten actief in Afghanistan. Alle landen blijven langere tijd. Maar wij willen na twee jaar als eerste weer weg, zonder een goede reden", aldus een CDA'er. NAVO-topman (en tevens CDA'er) Jaap de Hoop Scheffer heeft Nederland gevraagd door te gaan met de missie.

Naast de coalitie zijn ook in het kabinet strubbelingen. Het door CDA-gedomineerde Buitenlandse Zaken wil blijven, maar het door CU-gedomineerde Defensie wil "koste wat kost in 2008 weg". Zo zou het militaire apparaat de missie niet aan kunnen qua materieel en personeel. Ook het door PvdA-gedomineerde ministerie van Ontwikkelingssamenwerking wil vertrekken. Beide ministeries willen de militairen in Afrika inzetten.

Het is prijsschieten voor de oppositie. SP-Kamerlid Harry van Bommel vindt dat Nederland niet moet zwichten uit druk van de NAVO en de Verenigde Staten. "De druk is immens om te verlengen, maar de krijgsmacht kraakt en piept". GroenLinks-Kamrlid Mariko Peters vindt het nu al te laat. "We zijn erin getuind. Toen we ja zeiden tegen de missie, hebben we een te grote broek aangetrokken". Ook de VVD lijkt tegen te zijn. "We peren 'm gewoon. Dit wordt een herhaling van Srebrenica", aldus een VVD'er. VVD'er Hans van Baalen vindt dat Nederland wel een makkelijkere Afghanistanmissie kan accepteren, zoals in het "veilige noorden".