Pronk ziet SP de PvdA voorbijgaan

Voormalig PvdA-minister Jan Pronk denkt dat de Socialistische Partij (SP) de Partij voor de Arbeid voorbij gaat streven. Volgens de oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking heeft PvdA-leider Wouter Bos ''fouten gemaakt'' en is het nu ''prijsschieten'' voor de partij van Jan Marijnissen.

Pronk verwijt alle linkse partijen gebrek aan inzet voor samenwerking. ''Bos had er geen zin in, GroenLinks stelde zich afwachtend op en Marijnissen dacht: laat de PvdA maar lekker in de regering gaan zitten en het vuile werk opknappen, dan kunnen wij doorgroeien. Voor de SP is het nu prijsschieten.''

PvdA-Kamerlid Diedrik Samsom zei afgelopen weekend dat een fusie van zijn partij met de SP op ''lange termijn'' tot de mogelijkheden behoort. Pronk acht zo'n fusie ''op dit moment geen goed idee''.

SP-leider Jan Marijnissen vindt de fusiegedachte van Pvda en SP die Samsom uitte, absoluut geen goed idee. ''Nog in geen vijftig jaar'', was zijn reactie. Marijnissen noemt de timing van Samsoms idee ''curieus''. Hij wijst erop dat de PvdA tot dusver zelfs een lijstverbinding met zijn partij steeds afwees bij verkiezingen. ''Uit de PvdA komen tegengestelde signalen'', concludeert hij.

Bovendien heeft Marijnissen de indruk dat de sociaal-democraten op regionaal niveau aan een ''georkestreerde actie'' bezig zijn om zijn partij buiten het bestuur van gemeenten en provincies te houden.