SlamFM mag geen hits meer draaien

Icoon RadioHet landelijke radiostation Slam FM mag per direct geen hits of re-edits van hits meer draaien. Dit is het besluit van de rechter, tijdens een proces in Rotterdam. Concurrent Radio 538 had het proces aangespannen omdat ze vindt dat Slam FM op oneigenlijke wijze met 538 concurreert.

Bij de herverdeling van de etherfrequenties in 2003 verzekerde 538 zich voor 54 miljoen van een plekje in de lucht voor de komende acht jaar. Dit was een zogenaamd "ongeclauseerd kavel", op die frequentie mag eigenlijk alles gedraaid worden. Slam FM verwierf echter voor 2,5 miljoen een geclauseerd kavel, waar strikte beperkingen gelden ten aanzien van het format. Het komt er op neer dat Slam FM enkel "nieuwe hits", en dus geen liedjes uit de hitlijsten mag draaien. De radiozender dacht een maas te hebben gevonden in deze afspraak, door een hit een heel klein beetje te remixen, maar dit keurde de rechter niet goed.

Bovendien hield Slam FM zich niet aan de afspraak dat zij tussen 7 uur 's ochtends en 7 uur 's avonds 95% muziek zouden draaien. Uit onderzoek bleek namelijk dat 20% van de zendtijd gebruikt werd voor achtergrondmuziek bij een gesprek. Dit mag van de rechter nu niet meer geteld worden als muziek.

Met dank aan Glacier voor de submit.