Aboutaleb toch heel boos op Wilders

PvdA-staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb is bij nader inzien toch heel boos over de motie van wantrouwen die de Partij voor de Vrijheid (PVV) tegen hem en zijn collega Nebahat Albayrak indiende. Dat zei de PvdA'er gisteren tegen buitenlandse media.

Toen PVV-leider Geert Wilders de motie aankondigde, reageerde Aboutaleb nog vrij rustig. Hij noemde de motie van de PVV toen ''hun goed recht'' en zei het debat met Wilders graag te willen aangaan. '''Maar ik heb er de afgelopen dagen nog eens over nagedacht en werd steeds bozer.'' Hij zei zich nog nooit zo onveilig te hebben gevoeld in Nederland sinds de PVV de aanval op hem opende wegens zijn dubbele nationaliteit. Hij doelde daarmee niet op het risico van een aanslag op zijn persoon, maar op de ''onderstroom in de Nederlandse samenleving die me hier niet wil hebben''.

'Volgende is Koran verbranden'
Volgens Aboutaleb zal het voor Wilders toch nooit genoeg zijn. ''Zelfs al verscheur ik voor de camera mijn paspoort. De volgende stap die dan van mij verwacht zal worden is dat ik de koran publiekelijk verbrand'', aldus de PvdA'er gisteravond tegenover vertegenwoordigers van de buitenlandse pers.

De oud wethouder van Amsterdam zegt zichzelf als een ''frontsoldaat'' te beschouwen op de weg naar integratie. ''Ik ben de laatste tien jaar ongevraagd uitgegroeid tot symbool van 'nieuwe Nederlanders'. Ook Albayrak is zo'n symbool. Daarom zijn we een soort frontsoldaten. Ik benadruk deze term omdat zij het meeste risico lopen te worden aangevallen. Je hebt niet altijd iemand die je in de rug dekt. Het debat over dubbele paspoorten is bedoeld om mij te beschadigen. Het is een persoonlijke aanval.'' Volgens Aboutaleb ziet Wilders moslims per definitie als 'onbetrouwbare mensen die je niet in Nederland moet willen'.

Aboutaleb bestrijdt ook dat een dubbel paspoort automatisch een dubbele loyaliteit met zich meebrengt, zoals Wilders stelt. ''Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog collaboreerden met de nazi's hadden ook maar ÚÚn paspoort'', zei de staatssecretaris.

Het gesteggel van de laatste weken zou de PVV electoraal gezien overigens geen windeieren hebben gelegd. Als de partij had meegedaan aan de Provinciale Statenverkiezingen, zou die 11% van de stemmen hebben gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler de Hond in opdracht van de NOS. Bij de Kamerverkiezingen van 2006 haalde Wilders nog 5,9%.

Met dank aan djmurcielago en FOKwa voor de submit.