Google werkt aan kunstmatige intelligentie

Icoon InternetGoogle probeert een vorm van kunstmatige intelligentie te creëren. Dat vertelde Google-oprichter Larry Page vrijdag tijdens een lezing aan een zaal vol Amerikaanse wetenschappers. Kunstmatige intelligentie zal volgens Page één van de omvangrijkste facetten van Google worden. Hij wijdde er niet over uit op welke manier de wetenschap ingezet zal worden.

Het menselijke brein, zo onderwees Page de tientallen gegadigde wetenschappers, zit niet te gecompliceerd in elkaar. Met flinke computerkracht zou het mogelijk moeten zijn de algoritmen van het brein te benaderen. "Enkele medewerkers van Google zijn bezig met het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie." Hij voegde daaraan toe: "Het is niet zo ver weg als sommige mensen denken."

Page wist de wetenschappers tijdens zijn lezing nog wat adviezen te geven. "Als vrijwel alle economische groei in de wereld voortkomt uit wetenschappelijke en technologische vooruitgang en niemand heeft aandacht voor je, dan heb je een serieus marketingprobleem." Onderzoek moet toegankelijker worden gemaakt voor de wereld. Page is van mening dat focus daarbij belangrijk is. Een wetenschapper kan het beste zich concentreren op het oplossen van een enkel probleem, zoals Google alle informatie op de wereld vindbaar wil maken.

Page adviseerde de wetenschappers ook al hun onderzoek online te zetten. Tot dusver biedt de dienst Google Wetenschap soelaas tot een beperkte hoeveelheid publicaties. "Het grootste deel van jullie werk kan niet via deze dienst worden gevonden. We moeten wetenschappelijk onderzoek toegankelijk maken voor iedereen."


Larry Page