Chimpansee ontsnapt, eet snacks en poetst wc

Icoon OpmerkelijkVoor wat hoort wat. Dat zal de chimpansee Judy gedacht hebben toen zij ontsnapte uit haar nachtverblijf in de dierentuin van Little Rock in de Amerikaanse staat Arkansas. Het slimme dier had zo'n honger dat ze een keukenkastje plunderde, maar zorgde er wel voor dat ze het toilet had gepoetst en de koelkast schoongemaakt voordat de bewakers haar konden vangen. De 55 kilo wegende mensaap wist dinsdag in een dienstruimte te geraken toen een verzorger, onkundig van Judy's aanwezigheid, een deur naar haar slaapruimte opende.

Terwijl de bewakers Judy terug naar haar kooi probeerden te lokken, plunderde zij een koelkast waar lekkere hapjes voor chimpansees worden bewaard, opende keukenkastjes en haalde er sappen en frisdrank uit. Enkele flessen wist ze te openen en de inhoud moest natuurlijk geproefd worden.

Medewerkster mensapen Ann Rademacher zegt dat de chimpansee een schoonmaakfreak moet zijn: "Ze ging op het aanrecht zitten en pakte een spons en keek ernaar, wrong 'm uit en ging de buitenkant van de koelkast afsponzen." Daarna ging de vlijtige aap de toiletruimte binnen, pakte meteen de toiletborstel en begon de wc te poetsen.

De 37-jarige Judy werd haar eerste vijf levensjaren als huisdier gehouden voordat de dierentuin zich over haar ontfermde, hetgeen haar vertrouwdheid met huishoudelijke klusjes zou kunnen verklaren.

Er waren een paar pogingen voor nodig, maar de dierentuin verdoofde uiteindelijk de chimpansee, die op de koelkast in slaap was gevallen met een halve plak kaneel-rozijnenbrood die ze in de vriezer had gevonden. De dierenarts diende Judy een medicijn toe om haar weer bij bewustzijn te brengen. Rademacher zegt dat Judy een beetje brak maar verder ongedeerd was na haar avontuur.

De 37-jarige chimpansee Judy in de Little Rock Zoo
De ideale huisvrouw