SP'er blokkeert nucleaire basis

Tweede Kamerlid Krista van Velzen (SP) gaat maandag met Engelse en Schotse collega's een nucleaire legerbasis in Schotland proberen te blokkeren. De demonstratie is bedoeld als een protest tegen de plannen van de Britse premier Tony Blair. Hij wil voor 15 tot 20 miljard pond (22,3 tot 29,7 miljard euro) nieuwe onderzeeŰrs aanschaffen, die massavernietingswapens aan boord hebben.

Van Velzen is uitgenodigd door haar Britse en Schotse collega's van onder meer de arbeiderspartij en de socialistische partij. De actie maakt deel uit van een protestestafette, waarbij gedurende 365 dagen verschillende groepen een blokkade opwerpen voor de Britse marinebasis Faslane, de thuishaven van vier Britse Trident-atoomduikboten.

Sinds 1 oktober wisselen studenten, milieuactivisten, ontwikkelingsorganisaties en vakbonden elkaar af voor de poort van de basis. Zij hebben tevergeefs geprobeerd om de ingang van de basis te blokkeren, omdat de blokkades tot nu toe steeds door de politie worden gebroken. Tot nu toe zijn daarbij volgens de SP 408 arrestaties verricht. Maandag proberen enkele tientallen Britse en Schotse Kamerleden en EuroparlementariŰrs het nog een keer.

"We moeten in Europa niet zorgen voor meer massavernietigingswapens, maar werken aan de ontmanteling ervan", aldus Van Velzen. Het SP-kamerlid meldt ook dat ze niet alleen staat in haar strijd. "De meerderheid van de Schotten wil geen nieuwe kernwapenduikboten in haar wateren."