SP tegen vechtactie in Kandahar

PolitiekDe Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij is tegen het meedoen van Nederlandse militairen aan de NAVO-operatie in de Panjaway-vallei in de Afghaanse provincie Kandahar. Defensie kondigde gisteren aan dat Nederlandse troepen gaan deelnemen aan de operatie 'Baaz Tsuka' van Britse, Deense en Estse militairen tegen de Taliban in deze provincie.

Gisteren is dat offensief begonnen dat volgens generaal-majoor Ton van Loon - de commandant van de ISAF-missie in zuidelijk Afghanistan - bedoeld is om de bevolking in twee districten te helpen bij haar ontwikkeling. De Nederlanders leveren naast luchtsteun in Kandahar, zoals gebruikelijk, nu ook grondtroepen.

Volgens SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel ''trekt Defensie-minister Henk Kamp Nederland steeds verder de vuile oorlog in Afghanistan in.'' Van Bommel verwijt Kamp dat hij de Tweede Kamer vooraf niet heeft ingelicht over de inzet van grondtroepen, en wil hem daarom dinsdag naar de Kamer roepen voor opheldering.

Van Bommel zegt dat Nederlandse militairen in de provincie Oeroezgan zijn om daar bij te dragen aan de wederopbouw en niet om te helpen met de strijd tegen de Taliban. De SP is van meet af aan al tegen Afghanistan-missie van Nederland geweest.