'ChristenUnie geen vanzelfsprekende optie'

Fractieleider André Rouvoet van de ChristenUnie vindt dat de besprekingen tussen CDA, PvdA en SP over de vorming van een nieuw kabinet ''wel heel snel'' zijn mislukt. Het is voor hem geen uitgemaakte zaak dat de ChristenUnie nu de plaats van de SP inneemt.

''De ChristenUnie is geen vanzelfsprekende terugvaloptie'', aldus Rouvoet maandag. ''Ik wil eerst wel eens weten waarom het met de SP niet is gelukt. En er zijn ook nog andere mogelijkheden. Met GroenLinks bijvoorbeeeld. Die hebbenéén zetel meer dan wij.''

Rouvoet zal het verloop van de kabinetsformatie dinsdag in zijn fractie bespreken. Hij verwacht dat informateur Rein Jan Hoekstra woensdag aan zijn nieuwe gespreksronde begint.

Meest logische
In politiek Den Haag wordt aangenomen dat de ChristenUnie de meest logische gesprekspartner van CDA en PvdA is, nu de SP uit beeld is verdwenen. De ChristenUnie verdubbelde bij de Tweede Kamerverkiezingen haar zetelaantal naar zes. Samen zouden CDA, PvdA en ChristenUnie over 80 van de 150 Kamerzetels beschikken.

Met GroenLinks zou de meerderheid nog één zetel groter zijn, maar die partij heeft bij de verkiezingen wel een zetel verloren. Ook met D66 zou een nipte meerderheid te vormen zijn, maar de Democraten zijn bij de verkiezingen gehalveerd. Combinaties van CDA en PvdA met VVD of PVV zijn programmatisch onwaarschijnlijk.