Ieder gezin krijgt deze week 52 euro

Icoon Economie Huishoudens krijgen deze week de beloofde 52 euro op hun rekening gestort. Het is een tegemoetkoming van het kabinet om de hoge energiekosten te compenseren. Het kabinet wil ook de koopkracht verbeteren. Een voorwaarde voor het krijgen van het geld is dat een gezin of klein bedrijf op 1 september een eigen aansluiting had voor elektriciteit.

GroenLinks-leider Femke Halsema zei in juli van dit jaar dat deze maatregel een simpele verkiezingsstunt is. "Het is zo doorzichtig. De regeringspartijen onderschatten de intelligentie van de kiezer", vindt ze. Bovendien heeft ze er kritiek op dat elk gezin, of deze nu rijk of arm is, 52 euro krijgt. "In een goede verzorgingsstaat zorgt de overheid voor een solidaire herverdeling. Als de overheid het niet doet, moeten we het zelf maar doen". Ze vindt dat burgers die het goed hebben het geld kunnen geven aan een goed doel als "een voedselbank, jeugdsportfonds of een vriend die krap bij kas zit".

Greenpeace heeft een andere tip. De organisatie denkt dat het nuttig is als burgers de 52 euro besteden aan een stuk of tien zuinige spaarlampen. Dat zou binnen een jaar 80 euro besparen en dus 28 euro opleveren. Aangezien de spaarlampen zes jaar meegaan, kunnen ze zo'n 500 euro opleveren. Spaarlampen zorgen volgens Greenpeace dus voor een lagere stroomrekening en een schoner milieu.Zalm helpt je de koude winter door