Verkiezingen begonnen in de VS

Icoon Verkiezingen De stembureaus van de Verenigde Staten hebben hun deuren geopend. Op het spel staan onder meer alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden en 33 van de in totaal honderd zetels van de Senaat.

De kans is groot dat de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren. Voor de Senaat is de strijd zeer spannend. Een president die beide kamers tegen zich heeft, kan politiek vaak lastig beleid uitvoeren. Het wordt dan ook een spannende dag voor de Amerikaanse president George Bush.

Naast de verkiezingen wordt ook in 36 staten bepaald of de gouverneur aanblijft of dat er een nieuwe wordt gekozen. Hoe machtig gouverneurs zijn verschilt per staat. Het is vrijwel zeker dat de kiezer de Republikein Arnold Schwarzenegger een tweede termijn als 'governator' van CaliforniŽ gunt. Ongeveer tweehonderd miljoen Amerikanen mogen vandaag hun stem uitbrengen. De laatste stembureaus in Alaska sluiten woensdag om 06.00 uur Nederlandse tijd. Daarna zullen de resultaten langzaam binnenkomen.