Knoops gevraagd voor verdediging Saddam

Icoon JustitieDe bekende Amsterdamse advocaat en hoogleraar strafrecht Geert-Jan Knoops heeft het verzoek gekregen zich aan te sluiten bij het team van juridische adviseurs dat de Iraakse ex-president Saddam Hussein bijstaat in diens hoger-beroepzaak. Knoops is onlangs met die vraag benaderd door één van de leden van het internationale juridisch team van Saddam Hussein, die gisteren ter dood werd veroordeeld.

Knoops gaf in een televisie-interview met Who's Next, een uitzending van de krant nrc.next, aan serieus na te denken over het verzoek. Hij vindt het een spannende zaak, ook al is hij naar eigen zeggen slechts 'een schakeltje in het geheel'. "Maar je bent wel onderdeel van een stukje geschiedenis", aldus Knoops.

Knoops vermoedt dat de advocaten van Saddam bij hem gekomen zijn vanwege zijn adviserende optreden tijdens een proces voor het Amerikaans Hooggerechtshof. Amerika's hoogste rechtsorgaan tikte tijdens dat proces in juli de regering Bush flink op de vingers over Guantánamo Bay. Knoops was toen toegevoegd aan het bijstandsteam van Ahmed Hamden, die beschouwd wordt als de chauffeur van Osama Bin Laden.

De advocaten van Saddam hebben Knoops gevraagd te onderzoeken hoe groot de kans van slagen is van het hoger beroep. Volgens de strafpleiter ligt de zaak juridisch gezien erg lastig, omdat de statuten van het Iraakse tribunaal niet voorzien in een toetsing van de onafhankelijkheid van de eigen procesvoering. Alleen grote internationale druk kan volgens hem dan ook voorkomen dat Saddam binnenkort aan de galg eindigt.

Knoops noemde de uitspraken van premier Jan-Peter Balkenende, die gisteren het doodvonnis tegen Saddam ondersteunde, zeer gevaarlijk. "Uit gelegenheid sluit men de ogen voor principes".


Geert-Jan Knoops