Marsvoertuigen nog steeds actief na 1000 marsdagen

Icoon RuimtevaartHet Amerikaanse marsvoertuig 'Spirit' is na een verblijf van 1000 marsdagen nog steeds aan het werk om de rode planeet te verkennen. Het marsvoertuig heeft in die periode ongeveer 6,8 kilometer afgelegd, tienduizenden foto's gemaakt, en vele wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Een marsdag is iets langer dan een dag op Aarde, namelijk 24 uur en 37 minuten.

Toen 'Spirit' op 3 januari 2004 op Mars landde, dachten wetenschappers van NASA dat het marsvoertuig niet meer dan 90 marsdagen operationeel zou zijn. Intussen is dus de duizendste marsdag in gegaan en hoewel er wel technische problemen zijn geweest in het verleden is het marsvoertuig nog steeds operationeel.

Het ook nog steeds actieve broertje van 'Spirit', het marsvoertuig 'Opportunity', landde 22 marsdagen later op de rode planeet en zal dus binnenkort ook deze mijlpaal bereiken. 'Opportunity' heeft maar liefst 9,4 kilometer afgelegd en verkende onlangs de krater Victoria. Hierbij werd de rover ook gefotografeerd door een satelliet die de planeet in kaart brengt.

Momenteel verwachten wetenschappers dat beide voertuigen nog zeker tot januari zullen blijven functioneren en dus hun derde verjaardag zullen vieren op Mars, gerekend in Aardse dagen. Op dit moment genieten de marsvoertuigen een paar weken vakantie omdat Mars momenteel achter de zon staat gezien van de Aarde. Hierdoor is er veel storing in de communicatie met de rode planeet. Aanstaande maandag verwacht men het werk weer te kunnen oppakken.
Een tekening van marsvoertuig 'Spirit'