Moeder gedode baby's leefde in 'droomwereld'

Icoon JustitieDe 30-jarige M.A., die ervan wordt beschuldigd dat zij tussen 2000 en 2005 haar vier baby's om het leven heeft gebracht, heeft maandag voor de rechtbank in Haarlem verklaard dat de gruwelijke feiten voor haar eigenlijk onwerkelijk zijn.

"Ik leefde in een soort droomwereld'', zei zij tegen de rechters die haar ondervroegen. A. zou de baby's - drie meisjes en een jongetje - in het bad in haar woning aan de Alkmaarseweg in Beverwijk hebben verdronken. "Ik heb ze niet opzettelijk onder water gehouden'', aldus de vrouw, "ik heb het niet bewust gedaan. Ik besef wel dat ik het heb gedaan, maar eigenlijk zat ik naar een ander te kijken.''

Na de verdrinking wikkelde A. de stoffelijke overschotten in een handdoek en stopte ze in een zak. Vorig jaar december werd in een woning in Haarlem het eerst lijkje gevonden. Toen bleek dat dit meisje in Beverwijk was geboren, verplaatste het onderzoek zich naar die plaats. Onderzoek in en om de woning leidde tot de ontdekking van de drie andere dode baby's. De lugubere vondst leidde tot een schokgolf in Beverwijk.

De biologische vader van de vier kinderen, de 35-jarige J. de W., staat dinsdag terecht op verdenking van het medeplegen van moord dan wel medeplichtigheid daaraan. Hij heeft tot nu toe beweerd niets van de zwangerschappen te hebben geweten. De vrouw heeft die verklaring bevestigd.

Op de vraag of zij bang was dat haar vriend haar zou verlaten vanwege het feit dat zij zwanger was, antwoordde A. dat hij dat nooit met zoveel woorden heeft gezegd. Niettemin verkeerde zij in de veronderstelling dat de man geen kinderen wilde.

A. leefde een teruggetrokken, geÔsoleerd bestaan. De rechtbank hoorde maandag haar moeder als getuige. Zij verklaarde niets van de zwangerschappen van haar dochter te hebben gemerkt.