Nieuws
'Wi-fi van de buren gebruiken is illegaal'
![Icoon Digital](http://images.fok.nl/fp/icons/icon_digital4.jpg)
Buurtbewoners hadden Van Barnevelds opvallende gele busje zien staan, maar ze vertrouwden het zaakje niet. Ze belden de politie. Lokale politieagenten zagen dat de man in het busje met zijn laptop aan het surfen was op de verbinding van een onwetende buurtbewoner. "Ze zouden uitzoeken of dat verboden was", aldus Van Barneveld. "Ik was stomverbaasd. Half internettend Nederland doet dit toch?". De politieagenten namen afscheid met een "U hoort nog van ons". Eergisteren was dat inderdaad het geval: Van Barneveld kreeg een telefoontje van de politie met de mededeling dat hij de wet heeft overtreden. "U hoort nog van ons", luidde het opnieuw.
Van Barneveld doet mee aan het spel 'geocachen'. Dat is een spel waarbij duizenden mensen in het hele land schatten zoeken en neerleggen. Om het spel te spelen trekt Van Barneveld met zijn busje, laptop en gps-ontvanger het hele land door. Onderweg heeft hij daarbij vaak internet nodig, omdat de locaties van de schatten op internet staan. "Een paar minuutjes rondrijden, en ik heb een open lijntje gevonden", legt hij uit. Maar het gele busje ziet er opvallend verdacht uit en vaak bellen buurtbewoners de politie. Afgelopen zondag werd Van Barneveld zelfs gearresteerd, omdat hij het busje vlak voor een bank had neergezet. De politie dacht dat Van Barneveld met zijn laptop de geldautomaat van een bank probeerde te manipuleren.
Wouter van Dreven, een deskundige op het gebied van computerbeveiliging, legt uit dat 'wifi-liften' ontzettend vaak voorkomt. "Amsterdam bijvoorbeeld is één grote hotspot. De een vindt het leuk om anderen te laten meeliften, de ander heeft technische problemen bij het instellen van een versleuteling, de derde is onwetend", aldus van Dreven. Van Barneveld vindt het allemaal maar onzin. "Er zijn gratis openbare wifi-punten bij de vleet. Hoe maak je nu het onderscheid tussen openbaar en niet-openbaar?".
![](http://images.fok.nl/upload/060922_56390_gele_busje.jpg)
'Crimineel' Willem B. en zijn gele vluchtwagen
Met dank aan waynie voor de submit.
Om te hacken moet je toch iets verkeerd doen. Als je helemaal niets instelt op je netwerkkaart dan kom je automatisch op zijn netwerk uit. Daar kan je niet eens wat aan doen!
Ik heb persoonlijk de boel behoorlijk dichtgetimmerd, geen idioten die op mijn IP adres kiddie porn kunnen downloaden.
Radiogolven zijn vrij om te ontvangen, en WiFi is vrij te gebruiken om data mee te versturen... Als je die 2 gegevens combineert heb je dus de mogelijkheid om te internetten. Lijkt me dat 2 legale activiteiten geen illegale activiteit maken.
En qua legaal / illegaal, och, ze moeten gewoon zelf zorgen dat ze hun zooi beveiligen, niet mijn verantwoording als ik hun bankrekening gegevens kan sniffen uit de lucht omdat ze geen encryptie gebruiken... (1x een buurman laten zien en daarna beveiligd voor hem omdat hij dat graag wou)
"From now on we are enemies... You and I."
http://mariusvw.com/
Dit kan ook de onbeveiligde router van de buurman zijn.
Veel mensen maken hierdoor ongemerkt verbinding via de buren.
Die kun je daar onmogelijk voor straffen.
Een straf zetten op iemand die het internet vrij toegankelijk maakt en hierdoor spammers vrij spel geeft lijkt mij logischer.
Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen beveiliging.
I spent most of my money on beer, women, and guns. The rest I just wasted.
Ik ben een unieke expressie van het almachtige.
Let's plant a tree
Indien je als buurman thuis gebruik maakt van een onbeveiligde lijn lijkt me het lastig om iemand te betrappen foto
PSN Rinzewind en Cadsuana Melaidhrin
Stellar Blade *O* Sea of Stars *O* Trails Daybreak *O*
Lokale politieagenten zagen dat de man in het BUSHJE met zijn laptop aan het surfen was op de verbinding van een onwetende buurtbewoner.
deze is redelijk ver van m'n werkplek, dus slechte verbinding.
Zat ik ineens op Linksys te werken, veel sterker, aan de overkant van de straat,
Dan zou ik dus ineens strafbaar zijn foto
dag later hernoemd ie z'n router, en weer niet beveiligd foto
Dus
Duidelijk dat je niet weet waar je het over hebt dus ....
is juist vrij veilig als je het goed doet , wpa2.0 , encryptie via AES of desnoods wpa1 met TKIP , niet de default SSID gebruiken , mac filtering en geen SSID Broadcast aan en niemand komt je netwerk op .....
maar goed ik ben maar een simpele CCSP-er dus wat weet ik er nou van foto
gebruik voor je wpa passphrase minimaal 40 characters met een selectie uit alle beschikbare karaktersets foto
ONtopic: Meeliften ben ik zondermeer geen voorstander van, maar mensen moeten verdomme ook wat meer moeite doen om hun eigen netwerkje goed dicht te gooien. 'k Had hier laatst een oppaslaptop foto die binnen een paar seconden 5 netwerken had gevonden. Drie daarvan kon ik zo op foto
Op meer sites gelezen dat het nu officieel illegaal is, maar dat is het dus nog steeds niet. Zolang deze gast niet veroordeeld is, is hij niet schuldig.
Laten we maar eerst afwachten wat de rechter hierover te melden heeft.
Edit: OnTopic... Meeliften is wettelijk legaal maar een ongeschreven wet is dat het niet fatsoenlijk is.
Niet slim dat veel mensen een 'open' verbinding hebben.
Wat hij echter niet wist is dat ik 24u films en games via hem zat te downen.
Is dit dan ook strafbaar? foto
here I was
was I here?
Yes, I was
Je hoeft trouwens niet zo bijdehand te doen hoor, gewoon uitleggen kan ook. Wedden dat ik jou ook wat kan uitleggen over bijvoorbeeld websites/software maken waar je nog nooit van gehoord hebt. Maar goed, ik ben maar een simpele directeur en programmeur... foto
Als we dan toch de onwetende mensch van tips voorzien foto
Met een goeie penetrationtest cd (backtrack is mijn favo) omzeil je met redelijk gemak de volgende wireless beveiligingen:
- geen SSID broadcasting(kismet scanner)
-MAC filtering(airforge en aireplay)
Dan komt het lastigste stuk (afhankelijk hoe sterk de wpa passphrase is), de encryptie breken.
Middels diverse tools kan het versleutelde verkeer worden "opgenomen". Het enige dat je nodig hebt is enorm veel pakketjes. Dan komt het aan op de sterkte van je WPA passphrase. Met een programma als aircrack worden de opgenomen pakketjes met brute force aangevallen.
Als je dus een zwakke passphrase hebt, ben je de sigaar. Een gemiddelde laptop breekt je passphrase in minder dan 10 minuten(filmpje op www.remote-exploit.org)
De tip: gebruik een lang (zo lang mogelijk) passphrase en gebruik ook tekens als >?|~#@&
My 2 cents
Volgens die radiowet is het toegestaan om op de 2.4Ghz band onbeveiligde informatie te verzenden (leuke is dat WEP/WPA wettelijk gezien volgens de radiowet verboden is), en dus dientengevolge is het ontvangen en verzenden via onbeveiligde verbindingen voor iedereen legaal.
Ik was me eigelijk niet in de legaliteitsdiscussie aan het mengen, meer aan t egotrippen foto
NEE door te ZENDEN foto
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken