Verdonk boos om legalisering Franse illegalen

Icoon Europa Minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken is gisteren uitgevallen tegen de Franse minister van Buitenlandse Zaken Nicolas Sarkozy. Sarkozy had maandag in een krant aangekondigd ongeveer 7000 illegalen in Frankrijk een permanente verblijfsvergunning te geven.

De minister vindt dat Sarkozy zich niet aan de regels houdt. "We hebben in de Europese Unie afgesproken elkaar te informeren over zulke acties", aldus de politica in een EU-vergadering in het Finse Tampere. "Maar nu lees ik in de krant dat hij 7000 illegalen een verblijfsvergunning wil geven".

Verdonk had voor Sarkozy's uitlatingen er met hem over willen praten. Wanneer de Franse illegalen namelijk een verblijfsvergunning hebben, kunnen ze naar andere EU-landen verhuizen waaronder Nederland. Enkele jaren geleden werd er een informatieplicht ingevoerd voor dit soort zaken. Dat werd noodzakelijk geacht, omdat Spanje toen zonder overleg plots 700.000 illegalen een verblijfsvergunning had gegeven.

Binnenkort gaat in Frankrijk een nieuwe, strengere immigratiewetgeving gelden. Sarkozy wil schrijnende gevallen als compensatie legaliseren. Sarkozy is kandidaat om in 2007 president van Frankrijk te worden.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.