Groot protest in Hongarije

Icoon Buitenlands Meer dan 10.000 demonstranten, die vooral rondom de parlementsgebouwen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest staan, eisen het vertrek van de premier Ferenc Gyurcsány. De premier heeft in een bandopname toegegeven gelogen te hebben tijdens de verkiezingscampagne, maar hij weigert op te stappen. De coalitiepartijen waar hij mee samenwerkt steunen hem. "Ik treed niet af. Deze acties van radicalen kunnen onze politieke en sociale problemen niet oplossen", aldus een aangeslagen premier.

Gisteren waren er grote rellen uitgebroken in Hongarije, met name in de hoofdstad Boedapest. Veel Hongaren waren boos na het uitlekken van de opnames. "We zijn belazerd!", riepen veel demonstranten. Er vielen gisterennacht 150 gewonden. Ambulances reden af en aan om gewonde politieagenten naar ziekenhuizen te brengen. Demonstranten gooiden met flessen en stenen, en auto's werden in de brand gestoken.

De premier heeft deze maand bezuinigingen en flinke belastingverhogingen afgekondigd om het begrotingstekort van ongeveer zeven procent terug te brengen tot een voor de Europese Unie aanvaardbare hoogte. Het pakket van maatregelen omvat onder meer belasting- en premieverhogingen, afschaffing van de subsidie op energie, invoering van collegegeld aan de universiteit en een hervorming van de vastgelopen gezondheidszorg. Tijdens de verkiezingscampagne werd hier met geen woord over gerept. De rechtse oppositie vindt dat de premier gelogen heeft en riep al eerder op tot demonstraties. De oppositie steunt de vreedzame demonstraties, maar niet de rellen die gisteren zijn uitgebroken. De Hongaarse media vragen zich af: "Hoe heeft dit zo uit de hand kunnen lopen?"

De Europese Unie hoopte in mei, bij het aantreden van de tweede regeerperiode van Gyurcsány, op een stabiele politieke periode in Hongarije. Dat vertrouwen heeft nu een flinke deuk opgelopen, en mogelijk kan dat gevolgen hebben voor de toetreding van Roemenië en Bulgarije. "Bepaalde politici in West-Europa die al fel gekant zijn tegen verdere EU-uitbreiding zullen van de onrust in Hongarije misbruik maken", zegt Costel Popa van de Roemeense Asociatia Pro Democratia. "'Misschien was de EU met de Polen en Hongaren te vroeg, laten we met de Roemenen toch maar wat langer wachten' – dat argument ligt nu voor het oprapen", legt hij uit.



Gisteren braken er rellen uit in Boedapest