Verdachte Belgische mp3-moord bekent

Icoon MisdaadDe zeventienjarige Poolse hoofdverdachte van de zogeheten mp3-moord op zijn Belgische leeftijdsgenoot Joe Van Holsbeeck heeft een bekentenis afgelegd. Dat meldde donderdag het Franstalige Brusselse dagblad Le Soir.

Volgens de krant zegt de verdachte Adam G. dat hij heeft gehandeld uit zelfverdediging. Eerder stelde hij nog zich niets meer te herinneren, omdat hij diverse pillen zou hebben geslikt.

In zijn nieuwe verklaring geeft de minderjarige nu toe dat hij Joe Van Holsbeeck heeft neergestoken, maar naar eigen zeggen deed hij dat om zich te verweren. Joe en zijn vriend zouden Adam G. hebben vastgegrepen waarop deze met zijn mes stak om zich te bevrijden. Op geen enkel moment zou hij de bedoeling gehad hebben Joe Van Holsbeeck te doden.

De nieuwe verklaringen van de verdachte zijn tegenstrijdig met die van directe getuigen van het drama die beweren dat Joe bleef zitten tijdens de aanval, benadrukt Le Soir.

Volgens het Brusselse parket maakt de versie van Adam G. geen verschil voor wat de kwalificatie van de feiten betreft. "Als iemand een diefstal pleegt en bij die diefstal geweld gebruikt om zijn buit te behouden of om zijn vlucht te verzekeren, dan is dat diefstal met geweld", zegt parketwoordvoerder Jos Colpin. "Als door dat geweld iemand om het leven komt, gaat het om roofmoord."

Joe Van Holsbeeck werd in april van dit jaar in het Centraal Station van Brussel doodgestoken, omdat hij zijn mp3-speler niet af wilde geven. De steekpartij leidde tot grote verontwaardiging en een mars door Brussel tegen zinloos geweld, waaraan ruim 80.000 personen deelnamen.