Iraanse krant: Holocaust geen historisch feit

BuitenlandsEen grote Iraanse conservatieve krant heeft felle kritiek geuit op voormalig president Mohammed Khatami. Volgens het dagblad Kayhan ''heult Khatami met de VS en andere vijanden van moslims''.

De krant, wiens hoofdredacteur wordt benoemd door Iraans geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei, stoorde zich aan de opmerkingen die Khatami vorige week maakte bij zijn bezoek aan de Verenigde Staten. De als vooruitstrevend bekendstaande ex-president zei vrijdag in een interview met het weekblad Time dat hij de holocaust beschouwt als een ''historisch feit''. Ook leek hij achter een twee-statenoplossing voor IsraŽl en de Palstijnen te staan.

Kayhan vroeg zich dinsdag af waarom Khatami ''zich uitsprak tegen de duidelijke opvatting van Khomeini dat IsraŽl een tumor is en moet worden verwijderd uit de regio''. In het commentaar stelde de krant dat Khatami's opmerking over de holocaust ''ongegrond en onwetenschappelijk'' is, omdat ''verscheidene Europese en Amerikaanse wetenschappers hebben aangetoond dat het om een mythe gaat''.