Vanavond maansverduistering te zien in Nederland

Icoon ZonnestelselVanavond, 7 september, vindt er een gedeeltelijke maansverduistering plaats in Europa. In Nederland zal de maan tijdens het maximum voor achttien procent in de schaduw van de aarde gedompeld zijn. Omdat de maan pas om 20.15 uur boven de horizon verschijnt, zal vanuit onze streken alleen het maximum en het tweede deel van de eclips te zien zijn. Tijdens het maximum om 20.51 uur staat de maan slechts vier graden boven de horizon en is de noordkant van onze naaste buur erg donker. De volle maan staat vanavond in het zuidoostelijke deel van de hemel.

Een maansverduistering treedt op wanneer de maan door de schaduw van de aarde beweegt. Er valt dan geen direct zonlicht meer op de maan. Zo'n verduistering kan alleen optreden wanneer de maan zich tegenover de zon aan de hemel bevindt, dus rond volle maan. Dat er niet bij elke volle maan een maansverduistering optreedt, komt door de scheve ligging van de maanbaan: meestal beweegt de maan iets boven de schaduw van de aarde langs of er juist iets onderdoor.

Mocht je de maansverduistering van vanavond missen, de eerstvolgende volledige maansverduistering in Nederland zal te zien zijn op 3 maart 2007.

Met dank aan Freek99(herschreven) en AstroNova voor de submit.