Aandeel Laurus op historisch dieptepunt

Icoon BeursDe koers van het aandeel Laurus is dinsdag op het laagste punt ooit terecht gekomen. Het aandeel noteerde 1,73 euro. Dit kwam neer op een verlies van 16 procent ten opzichte van de slotkoers van 2,05 euro van maandag.

Later krabbelde het aandeel op naar een niveau van 1,94 euro. De koers is de afgelopen dagen in een vrije val gekomen nadat diverse analisten van banken hun adviezen naar beneden hebben bijgesteld.

Laurus, het moederbedrijf van supermarktketen Super de Boer, beleefde vorige week een dramatische week. Topman Harry Bruijniks stapte op en een paar dagen later werd tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers duidelijk dat het bedrijf niet meer kan voldoen aan de voorwaarde van banken met betrekking tot het aflossen van de schulden.

Laurus heeft inmiddels de ketens van Edah en Konmar al verkocht om die schulden te kunnen aflossen. Het bedrijf was dinsdag op de beurs niet meer waard dan 237 miljoen euro. Dat is minder dan de opbrengst van de verkoop van de Edah en Konmar, welke nog niet is afgerond. Die verkoop levert namelijk 354 miljoen euro op, al moet daar nog 134 miljoen af voor herstructureringskosten.

Toen De Boer Unigro in 1998 fuseerde met de Vendex Food Groep bracht het bedrijf de supermarktketen Super de Boer en de kleinere ketens Spar, Cirkel en A-markt in. Vendex Food Groep leverde Edah, Konmar en Basismarkt, waarna de bedrijven gezamenlijk verder gingen onder de naam Laurus.

In 1998 hadden de supers van het gezamenlijke bedrijf een omzet van 5,2 miljard euro. Na de verkoop van Edah en Konmar zakt die omzet ver weg. De beurswaarde bedroeg in 1998 bijna 2,2 miljard euro. Alle ellende hangt samen met de mislukte ombouwoperatie van Laurus-formules naar Konmar enkele jaren geleden.


Voormalig Laurus-topman Bruijniks