Amerikaanse tabaksindustrie bestraft

De Amerikaanse tabaksindustrie mag misleidende omschrijvingen als light, ultralight en mild niet meer gebruiken. Ook moeten fabrikanten het publiek gaan informeren over de gevaren van tabak voor de gezondheid.

De industrie zal verder moeten gaan bijdragen aan programma's om van het roken af te komen. Dat heeft een rechter in Washington geoordeeld. Rechter Gladys Kessler sprak het vonnis uit in een zaak die door de Amerikaanse overheid was aangespannen.

Samenzwering
De staat eiste van de tabaksconcerns een bijdrage van 10 miljard dollar. De rechter benadrukte dat ze de industrie niet tot een dergelijke betaling kan verplichten. Haar uitspraak omvatte 1653 pagina's. Volgens Kessler heeft de tabaksindustrie tientallen jaren bewust de gevaren van het roken voor de gezondheid verzwegen. Ze sprak over een samenzwering om het publiek te misleiden.

De Amerikaanse tabaksconcerns, waaronder Philip Morris en Altria, moeten in de grote landelijke kranten, op de drie grote televisiestations en op sigarettenpakjes mededelingen plaatsen over de schadelijke gevolgen van roken en het risico op verslaving. Tevens moeten zij op hun websites onder andere brieven van ex-medewerkers publiceren, waarin de schadelijke gevolgen van roken voor hun gezondheid worden beschreven. Die documenten moeten daar tot 2016 blijven staan.

Blij en teleurgesteld
De gezondheidsorganisaties in de Verenigde Staten zijn blij dat de tabaksindustrie verantwoordelijk wordt gehouden, maar zijn teleurgesteld over de in hun ogen milde consequenties. ''Je zou er levenslang voor kunnen krijgen, maar in plaats daarvan wordt er een klein corrigerend tikje uitgedeeld'', aldus een woordvoerder van de Amerikaanse hartstichting.

De juridische kosten van de rechtszaak bedragen ongeveer 130 miljoen euro en komen voor rekening van de fabrikanten.