Veel klachten over nachtelijke spooktelefoontjes

Icoon TelecomMidden in de nacht wakker worden van een rinkelende telefoon en vervolgens iemand aan de lijn krijgen die iets in een onverstaanbare taal brabbelt. Honderden Nederlanders hebben regelmatig te maken met dit soort spooktelefoontjes.

Door een fout in het internationale telefoonverkeer krijgen klanten van KPN en Enertel onbedoeld telefoontjes uit het buitenland. Vaak worden ze midden in de nacht opgeschrikt door verkeerd verbonden bellers uit onder meer Turkije, Japan, Bulgarije en Korea. Door een fout ergens in een telefooncentrale, kan een Turk die mobiel belt naar Bulgarije via Canada worden doorgeschakeld naar bijvoorbeeld Rotterdam.

Inmiddels heeft de KPN 170 excuusbrieven gestuurd naar mensen die klaagden over de telefoontjes. Vermoedelijk hebben nog veel meer mensen last van spooktelefoontjes. De KPN probeert te achterhalen waar de fout zit. De nummers van de bellers zijn niet te traceren. Het probleem lijkt te liggen in Duitse en Canadese telefooncentrales. De telefoontjes hebben voor de getroffen klanten geen financiele gevolgen.