65% is aanhanger van evolutietheorie

Icoon Onderzoek Uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science blijkt dat 65 procent van de Nederlandse bevolking de evolutietheorie aannemelijk of 'zeker waar' vindt. 25 procent denkt dat de evolutietheorie 'zeker niet waar' is. De overige 10 procent twijfelt aan de theorie.

Van de Westerse landen staan inwoners van Turkije en de Verenigde Staten het meest afwijzend tegenover de theorie van Charles Darwin. Ongeveer 40 procent van de Amerikanen ziet de evolutietheorie als aannemelijk, 39 procent ziet de evolutietheorie als 'zeker niet waar'. Van de Turken gelooft 50 procent niet in de evolutietheorie.

De meeste aanhangers van de evolutieleer wonen in Europa. IJsland is koploper, daar gelooft 85 procent in Darwins theorie. Ook in Denemarken, Zweden, Frankrijk, Japan en Groot-Brittannië wonen veel Darwin-aanhangers. Vergeleken met de rest van Europa staat Nederland bijna onderaan in het rijtje. Van de Europese landen staan alleen Polen en Griekenland lager.

Onderzoeker Jon Miller van de Michigan State University denkt dat veel Amerikaanse christenen het scheppingsverhaal Genesis in de Bijbel veel letterlijker opvatten dan Europese christenen. De auteurs concluderen dat de tijd dat wetenschap en technologie gezien worden als onpartijdige vooruitgangbrengers voorbij is. In de VS is er een verband ontdekt tussen religie en het acceptatieniveau van de evolutietheorie. Vooral in de VS is dit verband erg sterk. Ook is er een verband tussen kennis van de biologie van de geïnterviewden en het acceptatieniveau van de theorie. Men weet echter weinig op het gebied van biologie: de gemiddelde score was een 4.Groot verschil tussen Europa en Japan enerzijds
en de VS en Turkije anderzijds